Pesti Egyházmegye
 
1%

1%

 
Menü
Pesti Egyházmegye
Pesti Egyházmegye Gyülekezetei
Budapest-Ferencvárosi Evangélikus Egyházközség
 

Budapest-Ferencvárosi Evangélikus Egyházközség

1945 június 25-től önálló anyakönyv vezetéssel rendelkező filiaként működik a ferencvárosi evangélikus egyházközség, mely a Pesti Egyházból 1952-ben vált ki.

Már a háború előtt tartottak istentiszteleteket a ferencvárosi városrészben, a Lenhossék utcai általános iskola tornatermében. A kerülettől kapott egy telket a gyülekezet templomépítés céljára, de sajnos közbeszólt a háború, és ez csupán szóbeli ígéret maradt.

Gyülekezetünk első lelkésze Dr. Halász Kálmán volt, aki 1945-1952-ig szolgált a gyülekezetben. Szolgálata alatt jutott egy gyülekezeti tag adományaként a ferencvárosi egyházközség egy lakóingatlanhoz (1096 Bp. Thaly K. u. 28.), ahol jelenleg folynak a gyülekezeti alkalmak. Ezt az ingatlant alakították át kezdetben lelkészlakássá és lelkészi hivatallá, valamint templommá.

1947-ben Rück József mérnök vezetésével egy toronyrész került kialakításra az istentiszteleti helyiség elé. Így az épület udvari része már valóban egy kis templom létét jelezte, bár az utcafrontról mindebből semmi nem látszott és nem látszik. Ezekben az években segédlelkészek is segítették az itt szolgáló gyülekezeti lelkész munkáját.

1946-1950 között Petrik János,

1950-1951 között Rőder Pál segédlelkész szolgált a gyülekezetben.

Dr. Halász Kálmán szolgálata után 1952-től 1953-ig Süle Károly helyettes lelkész látta el a gyülekezeti feladatokat.

1953 február 4-től június 11-ig Rédey Pál szolgált a ferencvárosi egyházközségben, majd ezt a szolgálatot 1953-tól 1959-ig Bonnyai Sándor vette át.

A gyülekezet rövid történetében Dr. Rédey Pál töltötte el a leghosszabb szolgálati időt, ugyanis 1959. szeptember 21-től 1999. június 30-ig vezetette a gyülekezetet.

Az ő szolgálati idejében is voltak a gyülekezetnek segédlelkészei.

1959-1961 között Drenyovszky János,

1961-1964 között Szirmai Zoltán, és

1964 és 1965 között Hegedüs Lajos, valamint

1965-1970 között Bándi Sándor segédlelkész.

Természetesen a templom is tovább szépült, s 1974-re elkészült a belső tér megnagyobbítása, s így már 120 fő befogadására lett elegendő ez a kis templom. 1976-ban a gyülekezet egy új orgonával lett gazdagabb, mely a híres pécsi orgonaépítő Angster József műhelyéből került ki, s először a kaposvári zsinagóga orgonájaként működött, s hosszú út után került a ferencvárosi evangélikus egyházközségbe. Ez a 100 éves hangszer felújítása után több koncerten volt főszereplő barokk hangzásával, gyönyörű hangjával.

Sajnos az elmúlt negyven év erre a gyülekezetre is rányomta bélyegét. Nagyon nehéz körülmények között kellett folytatni a gyülekezeti munkát, így a vasárnapi istentiszteleteket, a kereszteléseket, a konfirmációs oktatást. A nagyszámú temetés azt mutatta, hogy a gyülekezet szép lassan kihal. Ennek megváltozására csupán az új lehetőségek, a politikai változás mutatott reményt.

Bővebb információ: "Budapest- Ferencvárosi Evangélikus Egyházközség":http://church.lutheran.hu/ferencvaros/

Társoldalak
Pesti Evangélikus Egyház Deák Téri Gyülekezet
Budapest- Fasori Evangélikus Egyházközség
Pesterzsébeti Evangélikus Egyházközség
Pestszentlőrinci Evangélikus Egyházközség
Rákoskeresztúri Evangélikus Egyházközség
Rákosszentmihályi Evangélikus Egyházközség
Budapest- Zuglói Evangélikus Egyházközség
 
Képek

 
© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster