Pesti Egyházmegye
 
1%

1%

 
Menü
Pesti Egyházmegye
Pesti Egyházmegye Gyülekezetei
Pestszentlőrinci Evangélikus Egyházközség
 

Pestszentlőrinci Evangélikus Egyházközség

Pestszentlőrinc-Pestszentimre a főváros 18. kerülete, a dél-pesti régióban helyezkedik el, a Ferihegyi repülőtér szomszédságában. Evangélikus gyülekezete a Pesti egyházmegyébe tartozik, kb. 1300 nyilvántartott lélekkel, melyben benne van a pestszentimrei filia 250 tagja is. Nagyjából 400 gyülekezeti tagnak van rendszeres kapcsolata az egyházzal. A kerület százezres lakosságához viszonyítva, és egyes mutatók (pl. temetések száma) alapján mintegy háromezres háttérgyülekezettel lehet számolni.

A gyülekezet temploma és lelkészi hivatala a pestszentlőrinci Kossuth téren található, megközelíthető autóval az Üllői útról (támpont: 400-as házszám környéke), tömegközlekedéssel a Határ úttól (3-as metró állomása) az 50-es villamossal 12 megállót utazva (Thököly út megálló), vagy a Kőbánya-Kispesti metróvégállomástól 93-as autóbusszal.

A gyülekezetben sokrétű munka folyik, mellyel próbálunk minden korosztályt elérni, megszólítani.

A gyermekek számára pénteken gyülekezeti hittanórát, vasárnap az istentisztelettel párhuzamosan gyermek-istentiszteletet tartunk. A konfirmandusok szintén péntekenként gyűlnek össze.

Az ifjúság legfontosabb alkalma a péntek esti ifi, melyen mindig van közös játék, ének/zene, ping-pong, egyéb mókák, és persze Ige körüli elcsendesedés, imaközösségi lehetőség is. Alkalmainkon gyakran nézünk az adott témához kapcsolódó videofilmeket is. A vasárnapi istentiszteleteken is rendszeresen szolgálunk, elsősorban énekkel, zenével, klasszikus és könnyebb műfajban is. Ezenkívül alkalmanként hétközben is időt szakítunk egymásra, zenekari próbán, vagy egy tea mellett elbeszélgetve.

Rendszeres kapcsolatunk van a kerület más felekezetű fiataljaival, és bekapcsolódtunk a Fiatalok Krisztusért szervezet "Budapest háló" nevű programjába is, mely a középiskolás korosztály misszióját tűzte ki célul. Tartjuk a kapcsolatot a dél-pesti régió többi evangélikus gyülekezetével, és időnként az ország távolabbi pontjaira is ellátogatunk pl. zenés szolgálattal.

Elsősorban idősebb testvéreink számára csütörtökön "hagyományos" bibliaórai alkalmat tartunk. A gyülekezet énekelni szerető tagjai is csütörtökön gyűlnek össze énekkari próbára, s a kicsi, de lelkes csapat sokszor teszi változatosabbá, a gyülekezet alkalmait.

A vasárnapi istentisztelet az egész gyülekezet közös ünnepe, melyen minden korosztály részt vesz. Ezek az istentiszteletek is sokszor rendhagyóak. A hónap első vasárnapján úrvacsorai lehetőség van, a harmadik vasárnapon pedig családi istentiszteletet tartunk, melyen külön köszöntjük az adott hónapban születetteket, az istentisztelet után pedig terített asztal mellett nyílik lehetőség az ismerkedésre, beszélgetésre.

Az imrei leánygyülekezetben külön istentisztelet van minden vasárnap reggel, melyet a református templomban tartunk (Pestszentimre, Nemes u./Rákóczi u. sarkán).

Rendszeres alkalmainkon túl rendkívűli események is gazdagítják a gyülekezet életét. Ilyenek a testvérgyülekezeti találkozók, presbiteri "szomszédolások" (a szomszéd kerületekkel), gyermek-, konfirmandus- és ifjúsági táborok, játszóházak, stb.

Szeretnénk, ha a sok program nem csak reprezentációs költségeinket növelné, hanem valóban megtelne tartalommal is, mindenki családias közösséget találhatna gyülekezetünkben, ahol találkozhat az élő Úr Jézussal.

Bővebb információ a gyülekezetről: "Pestszentlőrinci Evangélikus Egyházközség":http://church.lutheran.hu/plorinc/

Társoldalak
Pesti Evangélikus Egyház Deák Téri Gyülekezet
Budapest- Fasori Evangélikus Egyházközség
Budapest-Ferencvárosi Evangélikus Egyházközség
Pesterzsébeti Evangélikus Egyházközség
Rákoskeresztúri Evangélikus Egyházközség
Rákosszentmihályi Evangélikus Egyházközség
Budapest- Zuglói Evangélikus Egyházközség
 
Képek

- - - -
- - - -
 
© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster