Pesti Egyházmegye
 
1%

1%

 
Menü
Pesti Egyházmegye
Pesti Egyházmegye Gyülekezetei
Pesterzsébeti Evangélikus Egyházközség
 

Pesterzsébeti Evangélikus Egyházközség

_A Pesterzsébeti evangélikus "Béke" templom_

*Története*

Pesterzsébet az (Erzsébet királynőről elnevezett) Erzsébetfalva és Kossuthfalva településekből alakult az 1870-es években. Az első protestáns istentiszteletet 1885-ben tartották, 1900-ban alakult meg az önálló evangélikus presbitérium és 1908-ban Erzsébetfalva és Kispest evangélikusai egy missziói körré lettek. 1922-ben, Falvay Jenő hitoktató szervező munkája eredményeképpen váltak anyaegyházzá.

A várostól kapott telekre templomépítési pályázatot írtak ki, amit Óváry Arthur nyert meg. Az alapkőletételt 1926 június 6-án ünnepelték s a nagy lendülettel folyó munkát már karácsonyra befejezték: a templomot Raffay Sándor püspök szentelte fel december 26-án. Evangélikus templomoknál szokatlan módon, a háború utáni békevágy és az összes többi felekezet adakozásának emlékére Béke templom-nak nevezték el. A parókia amerikai kölcsön segítségével, 1927-ben épült fel.

Itt prédikált utoljára, 1958 június 15-én, Ordass Lajos püspök 3 nappal azelőtt, hogy végleges hallgatásra ítélték.

*Leírása*

A neoromán templomban mintha a romantika stílusa éledne újjá. Mikor a kerület lakótelepe részére elhordták a földet körülötte, az épület magasabb dombra emelkedett. Hosszhajóját erősen tagozott, messze kiugró kereszthajó szeli át, a harangtoronyhoz kétoldalt külön fedélszékű karzati lépcsőház csatlakozik. Támpillérei gótikus, az ablakformák román jellegűek.

Falain hatalmas szines rózsaablakok. A bejárat fölött, a torony rozettás ablaka alatt Krisztusfej látható. A szentély alá kripta épült.

Belső terének alaprajza hatszögű, csillagalakú boltozattal. Eredeti berendezése az 1960-as évek modernizációs törekvések áldozata lett. Korinthusi oszlopokkal keretezett gótikus oltárépítményét lebontották, az oltártérből a krémszínű, aranydíszítésű baldachinos papi ülőhelyeket kivitték.

A 70 éves jubileum alkalmából 1996-ban a templomot ismét teljesen átalakították. A régi oltár megmaradt elemeit felhasználva az úrasztalt kétszíntes dobogóra emelték, mögötte nagy fakereszttel. A színek a padok tónusához hangolódnak. A megrongálódott szószék renoválva a baloldalra került, mögötte a falon az eredeti oltárkép, Jézus és a szamáriai asszony, a szószék eredeti helyén pedig a tábla, mely D. Ordass Lajos utolsó püspöki prédikációjára emlékeztet.

Az üvegablakok adományozóik neveit őrzik. A karzat alatt a templomhajó egy része leválasztva, gyülekezeti teremként szolgál.

A gyönyörűen formált orgona (valószínüleg) a híres pécsi Angster gyárból való. 1934-ben állították fel. 1938 óta Bencze István kántor orgonál rajta. (2001)

Bővebb információ a gyülekezetről: "Pesterzsébeti Evangélikus Egyházközség":http://church.lutheran.hu/pesterzsebet/

Társoldalak
Pesti Evangélikus Egyház Deák Téri Gyülekezet
Budapest- Fasori Evangélikus Egyházközség
Budapest-Ferencvárosi Evangélikus Egyházközség
Pestszentlőrinci Evangélikus Egyházközség
Rákoskeresztúri Evangélikus Egyházközség
Rákosszentmihályi Evangélikus Egyházközség
Budapest- Zuglói Evangélikus Egyházközség
 
Képek


 
© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster